Menu

Bossche Waterweek 2017 toont de verbindende kracht van water

Publicatiedatum: 04-07-17

“We willen het grootste waterevenement van de regio worden”

’s-HERTOGENBOSCH – Maritiem ’s-Hertogenbosch krijgt een nieuw, eigentijds jasje. In de Bossche Waterweek wordt ’s-Hertogenbosch als waterstad op de kaart gezet en bundelen verschillende organisaties, overheden en (watersport)verenigingen hun krachten. Van 14 tot en met 17 september kunnen bezoekers genieten van een veelheid aan activiteiten in en rond het water.

Door Astrid Berkhout

Het zaadje voor de Bossche Waterweek werd gepland in 2012. “We zagen toen al dat water belangrijk was in onze stad”, vertelt Wim van der Steen, sinds 2016 voorzitter van Stichting Maritiem ’s-Hertogenbosch en voorzitter van watersportvereniging Neptunus. “Niet voor niets stromen er maar liefst 3 rivieren door onze stad heen; de Dommel, de Aa en de Dieze. Al meedenkend over o.a. de plannen voor de ontwikkeling van een stadshaven bij de Brabanthallen ontstond bij een stel gedreven Bosschenaren, specifiek Geert Das van DOK073, het idee om zo veel mogelijk activiteiten met water als overkoepelend thema te bundelen in een nieuw jaarlijks event dat één week duurt.” De afgelopen jaren werden voorzichtig de eerste ‘speldenprikken’ uitgedeeld in de vorm van bijvoorbeeld een ‘drijf-inn movie’ op de Dieze en een rubberbotenparty op de Stadsdommel met als eindpunt stadsstrand De Witte Sieb. Deze laatste is zeer succesvol gebleken. We wilden hiermee vooral laten zien dat je water kunt gebruiken als podium én als weefdraad voor verschillende activiteiten. Gaandeweg is het concept voor een Bossche Waterweek steeds verder ontwikkeld.”

Enthousiaste reacties

Toen Wim werd benaderd om voorzitter te worden van Maritiem ’s-Hertogenbosch, greep hij zijn kans. “Dit was het moment om een andere koers te gaan varen en het tweejaarlijkse nautische evenement, dat al jaren ongeveer dezelfde invulling heeft en vooral een ouder publiek trekt, te vernieuwen en te verbreden. Maritiem ’s-Hertogenbosch heeft hiermee een eigentijds jasje gekregen. Tot nu toe reageert iedereen enthousiast. De samenwerkende partijen zien in dat ze elkaars activiteiten in de Bossche Waterweek kunnen versterken door creatief gebruik te maken van elkaars kennis en kunde.” Het programma omvat tot nu toe 33 programmaonderdelen (van klein tot groot), verdeeld over 4 dagen. “We hebben bewust voor een verkorte opzet gekozen omdat we deze eerste editie goed neer willen zetten als basis voor de toekomst. In 2018 gaan we het evenement uitbreiden naar 9 dagen, met naar verwachting het dubbele aantal activiteiten.”

Highlights

“Hoogtepunten zijn o.a. de Bossche Drakenboot races op de Dieze, Zilte Zondag (food event bij roeivereniging De Hertog), de Rubberbotenparty, de Harbour Party, een geweldig event op de Parade en de roei-/zeil- en supwedstrijden op o.a. de Ertveldplas. Episch wordt het waterpistolengevecht in samenwerking met de ondernemers in de Vughterstraat en Swim to Fight Cancer, waarbij we een poging gaan doen het wereldrecord (dat staat op 3.875 deelnemers) te verbreken om zo in het Guiness Book of Records te komen. Met dit prikkelende programma hopen we jong en oud aan te spreken. We verwachten dat bezoekers meerdere activiteiten zullen bezoeken en daarmee langdurig in onze stad zullen verblijven. Dat maakt het event specifiek voor horecaondernemers interessant.” Qua organisatievorm heeft de Bossche Waterweek gekozen voor een stichting, met een bestuur en daaronder een uitvoerend bureau. “Verder worden er Schouten bij Nacht, ofwel ambassadeurs van de Bossche Waterweek, ingesteld. Onze ambitie is om in 2017 100.000 bezoekers te ontvangen en in 2018 200.000. Onze subsidie bouwen we de komende jaren langzaam maar zeker af. Uiteindelijk is de Bossche Waterweek vooral een evenement voor en door de stad.”

Tip: Te zijner tijd is er een app te downloaden van de Bossche Waterweek, waarin het complete programma (geordend rondom de thema’s Kunst & Cultuur, Sports, Leisure & Events en Kennis & Wetenschap) te vinden is. Meer informatie is te vinden op www.bosschewaterweek.nl en www.marititemshertogenbosch.nl.

De rubberbotenparty wordt ongetwijfeld een van de hoogtepunten tijdens de Bossche Waterweek

Foto: Esmée Franken